Wandelen door Melbourne & pinguïns spotten op Phillip Island

We worden wakker met de zon als stralend middelpunt aan de blauwe hemel. Als we de andere Nederlanders hier op de camping mogen geloven is dat een hele verbetering ten opzichte van de voorgaande, regenachtige dagen. Daar hebben wij gelukkig niets van gemerkt. We nemen in 45 minuten het trammetje (op 10 minuten lopen van de camping) naar het centrum voor een dagje ‘sightseeing’.

Melbourne’s stadsparken

Melbourne heeft op haar website een aantal beschreven ‘city walks’ staan en daar maken wij dankbaar gebruik van. Te beginnen met de wandeling: “A walk in the park”. Zoals de naam al doet vermoeden brengt deze wandeling ons langs een aantal van Melbourne’s mooiste en bekendste parken in het stadscentrum.

Mooi al dat tropische groen midden in de stad, alles staat bovendien net in bloei zo in de lente:


Daar waar wij al vonden dat Adelaide een overvloed aan goede horecagelegenheden heeft, wordt Melbourne internationaal geroemd om haar gastronomie en diversiteit. Dit laatste komt mede door de enorme toestroom van migranten uit Europa en Azië die de stad hebben verrijkt. Na de parkenwandeling lunchen we bij Rice Paper Scissors, een Aziatisch fusion tentje waarbij het idee is dat je samen vijf gerechtjes bestelt om te delen. Bijna alles smaakt even lekker en ondanks de flinke portie kost het ons absoluut geen moeite om het allemaal op te eten. Een aanrader!

Het vijfde gerechtje heeft de foto niet eens gehaald (en dat had niets met de opmaak te maken)

 

Via de rivierkade lopen we weer terug naar het startpunt van alle wandelingen: Federation Square.

Door passages, steegjes en laantjes

Tijd voor wandeling nummer twee: de “Arcades & lanes”. Ditmaal lopen we door bekendere en minder bekende steegjes, straatjes en passages. Echt ontzettend de moeite waard en we hadden al deze leuke plekjes zeker niet op eigen hand ontdekt.

Van sierlijke passages en Victoriaanse gebouwen…:


… Tot kleurrijke en (in meer of mindere mate) kunstzinnige steegjes:


Halverwege willen we een uitstapje maken naar de Queen Victoria Market, maar helaas is deze uitgerekend op woensdag gesloten. Gelukkig is er wel een ‘food truck’ markt, dus we kunnen in ieder geval even sfeer proeven.


Na de wandeling van vandaag en de enorme lunch besluiten we ’s avonds zelf een maaltijd op de camping te koken. Morgenavond gaan we zeker in een van de meer dan 6.000 restaurantjes iets eten.

Langs de waterkant

En het bleef nog lang onrustig… Door alle muggen (mozzies) die met name Eef helemaal hebben lekgeprikt (45 ‘and counting’). En dan zitten we nota bene in stedelijk gebied. Dat de dag ook nog eens druilerig begint draagt niet echt bij aan de feestvreugde. We nemen wederom het trammetje naar Federation Square, want we kunnen geen genoeg krijgen van de stadswandelingen. Nu is het de beurt aan wandeling: “On the waterfront”. Deze wandeling leidt ons langs de kades van de Yarra rivier waar we naast de leuke uitzichten op de stad, ook wat leren over de geschiedenis van de originele Aboriginal bevolking. Halverwege is het weer wat opgeklaard en genieten we van een lekkere cappuccino aan het water bij de Boatbuilders Yard.

Botanische tuinen

Na de wandeling terug naar Federation Square en een stevige lunch bij The Quarter op Degraves street, beginnen we aan de vierde en voor ons laatste stadswandeling: “Secret Garden”. Deze route gaat onder meer door de (gratis) botanische tuinen van Melbourne. De Engelsen hebben in de voorgaande eeuwen op positieve en minder positieve wijze in de wereld hun sporen nagelaten, maar de aanleg van botanische tuinen is zeker iets wat ze goed hebben begrepen. De tuinen zijn echt ontzettend mooi.

Uitzicht op de stad vanuit de Shrine of Remembrance, nabij de botanische tuinen

Na alle kilometers stadswandelen strijken we neer bij Milk the Cow, een tent gespecialiseerd in wijn en kaas en dan vooral de combinatie tussen beide. Dat nodigt wel uit voor een ‘wine & cheese flight’.

Of je kaas lust…
Voor wie niet kan kiezen, of gewoon meer wilt proberen is de ‘flight’ een aanrader

Grieks eten ‘on the rooftop’

Voor vanavond hebben we een gereserveerd bij een Grieks restaurantje op het dak van een gebouw (Melbourne is mede beroemd om de in grote getalen aanwezige ‘rooftop bars’). We hebben nog zeker anderhalf uur te doden en dat stelt ons mooi in de gelegenheid om een rondje te doen met de toeristische ‘city circle tram’ (het is bovendien helemaal gratis, net als overigens het andere tramvervoer in de binnenstad). Bij iedere stop wordt in het klassieke trammetje iets uitgelegd over de betreffende bestemming. Op zich heel aardig, maar na twee dagen flink doorlopen en informatie tot ons nemen leren we niet veel nieuws. Het is wel een aanrader voor iedereen die pas net in de stad aankomt en in een ruim uur een beeld wil krijgen van de hoogtepunten van het centrum van Melbourne. We sluiten de dag af met Griekse mezze bij Melina on the rooftop, waar we ook nog worden getrakteerd op een avond livemuziek.

We hebben absoluut genoten van Melbourne met de leuke straatjes en passages, mooie parken, kunstzinnige uitstraling en internationale ‘cuisine’.

Dwergpinguïns op Phillip Island

Vanuit Melbourne is het een klein stukje rijden naar Phillip Island voor de kust en met het vaste land verbonden door middel van een brug. Na een vroeg diner op de camping rijden we naar de andere kant van het eilandje, want we hebben kaarten voor de “Pinguïn Parade”. De naam doet vermoeden dat we een show bezoeken, maar het gaat hier om het aan land zien komen van de kleine dwergpinguïns na zonsondergang (als het donker wordt zijn ze relatief veilig voor roofvogels). Iets waarvan ze een officiële (en dus betaalde) attractie hebben gemaakt zodat ze als natuurpark niet afhankelijk zijn van subsidies, maar vooral om te voorkomen dat mensen dit dagelijkse proces verstoren door bijvoorbeeld veel te dichtbij te komen.

We maken van de gelegenheid gebruik en rijden onderweg eerst langs een aantal uitkijkpunten:


Om 19.00 uur is het dan zover en nemen we plaats op de tribune aan het strand. Ondanks meerdere verzoeken van rangers tot rust (stil zijn en zitten blijven) en om geen foto’s te maken trekt een deel van het publiek (eigenlijk voor 99% niet-Westers) zich hier niets van aan. We hebben het eerder al eens gehad over de moeite die het Chinese deel van de bevolking heeft met het onderscheid tussen regels en richtlijnen (zie hier) en dat bleek hier wel weer van toepassing. Rond 19.45 uur komen de eerste kleine pinguïns aan wal (het is de kleinste soort die er is). Het is enig om te zien hoe ze op elkaar wachten en af en toe al struikelend tijdens hun sprint de rotsblokken bereiken. Groep na groep komt binnen. Op de terugweg lopen de pinguïns ook langs onder de aangelegde ‘boardwalks’ en hebben we uitgebreid de mogelijkheid deze schattige kleine pinguïns in actie te zien. Ondanks het toeristische gehalte van de parade is het waanzinnig leuk om mee te maken.

Het is gezellig druk op de tribune aan het strand

De weg naar Sydney

Vanuit Phillip Island rijden we in drie dagen naar Sydney en de Blue Mountains. De eerste stop is Eden, een slaperig dorpje vooral bekend om de hoeveelheid walvissen aan de kust tijdens de migratie van en naar Antarctica. Na een lange dag rijden (7 uur vanuit Phillip Island) komen we aan in een heerlijke oase van rust op onze camping (met de toepasselijke naam: Garden of Eden). Ook de omgeving is prachtig. Vanaf de camping lopen we zo langs een meer en langs het strand. We zien zelfs in de verte nog walvissen (nu gelukkig wel in de juiste periode) die meermaals waterdamp spuiten als ze aan de vlakte komen. Gaaf! Om ze echt goed te kunnen zien zul je er toch met een bootje naar toe moeten varen, maar het was desondanks leuk om ze in de verte te zien.

Vanuit Eden gaat de tocht verder richting het noorden. We stoppen voor lunch en een leuke wandeling in Narooma. Naast kleurige kwallen spotten we ook een enorme pijlstaartrog.

De uitgebreid poserende pelikaan verdient ook een speciale vermelding:


Via het uitzichtpunt op de glasshouse rocks (vanaf een begraafplaats – er zijn mindere rustplaatsen te bedenken) rijden we door naar Hyams beach. We krijgen een leuk kampeerplekje met uitzicht op zee toegewezen. Helaas is het behoorlijk bewolkt dus het waarschijnlijk prachtige strand komt niet helemaal uit de verf.

De Glasshouse Rocks
Hyams beach bij druilerig weer

Morgenochtend verlaten we tijdelijk de kust voor de rit naar de Blue Mountains.

B&E

Advertentie

2 gedachten over “Wandelen door Melbourne & pinguïns spotten op Phillip Island”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: