Indrukwekkende uitzichten in Sydney & de Blue Mountains 

Het is slechts 2,5 uur rijden vanuit Hyams Beach naar Katoomba, een stadje in de Blue Mountains nabij Sydney, dus we arriveren tegen de ochtend op de camping. Na een lunch bij de campervan hebben we de rest van de middag in de Blue Mountains te besteden.

Blue Mountains

De naam van “Blue Mountains” komt van de ietwat blauwe gloed die de eucalyptus bomen het gebied geven. De middagtoer begint lekker toeristisch bij Scenic World, waar we onder andere met het steilste treintje ter wereld van de kliffen afrijden, door de bossen wandelen via het aangelegde wandelpad en met de kabelbaan weer omhoog gaan. De derde attractie van Scenic World, een kabelbaan die met een glazen bodem tussen twee kliffen rijdt, is helaas gesloten.

Het uitzicht bovenaan het treintje en de kabelbaan is in ieder geval prima:

Het is tevens een voormalig mijngebied
En dan sta je ineens in een regenwoud

Vanuit Scenic World gaat er een wandeling langs de klifranden, waarbij je langs meerdere uitzichtpunten komt. We lopen voorbij de Three Sisters als er in de verte onweer op komst lijkt, als het dan ook nog zachtjes begint te regenen besluiten we de wandeling af te breken en terug te lopen naar de camping. De opkomende storm bleek er een in een glas water, want zowel de regen als echt onweer zetten niet door.

We lopen onderweg langs kliffen, beekjes, bijzondere bomen en vreemde vogels:

Op de camping kunnen we van een mooie zonsondergang met overwaaiende regenwolken genieten:


De volgende ochtend is het tijd voor een rit langs de verschillende uitzichtpunten in de Blue Mountains die niet op loopafstand van de camping liggen.

Laaghangende bewolking gooit echter roet in het eten als we Mount Evans willen aanschouwen. Alles is gehuld in dikke witte mist:


Aan de andere kant zijn Mount Blackheath en de Wenthworth watervallen wel zichtbaar, maar het leukste vinden we de dorpjes in de Blue Mountains. Alles staat in bloei aan de mooie straten met de al even mooie huizen. Wij begrijpen best dat de stedelingen uit Sydney hier graag komen.

Broodje kroket in Sydney

Na de ronde met uitzichtpunten gaat de reis verder naar Sydney. We rijden een stukje om via een Nederlands winkeltje (tja, de Calvé pindakaas is alweer bijna op en we hebben gehoord dat ze er broodjes kroket hebben). En we worden niet teleurgesteld: in een Amsterdamse bruine kroeg setting genieten we van een heerlijk vers broodje kroket, genieten!

Het Hollandse winkeltje

 

Na een check-in bij de camping in het noorden van Sydney is het eigenlijk al wat aan de late kant om de stad nog in te gaan. We raken in de buurt van de ‘TV room’ aan de praat met een aantal Australiërs en praten over reizen, kamperen, integratieproblematiek en natuurlijk sport. In het verlengde daarvan kijken we samen de WK-kwalificatiewedstrijd van de Soccaroos (het Australische voetbalelftal). Al blijft dit na de uitschakeling van het Nederlands elftal gisteravond toch een beetje pijnlijk.

Net als in Adelaide en Melbourne zitten we ook in Sydney wat buiten het centrum, maar gelukkig is ook hier het openbaar vervoer efficiënt geregeld. Het station North Ryde ligt op nog geen kwartier lopen en weer een half uur treinen verder staan we midden in het centrum van Sydney. De dag is druilerig begonnen, waardoor we genoodzaakt zijn te schuilen onder het genot van een cappuccino.

Koloniaal in The Rocks

Net als Melbourne, heeft ook Sydney een aantal leuke ‘city walks’ opgezet. Er is zelfs een gratis app voor: Sydney Culture Walks, wat het geheel nog interactiever maakt. Nadat de ergste regen is overgewaaid beginnen we met de “Colony city walk”. Deze leuke wandeling brengt ons door The Rocks (de koloniale wijk aan de haven van Sydney). Het uitzicht is prachtig; de Harbour bridge en het Sydney Opera House gaan gewoon niet vervelen. We eindigen de eerste wandeling bij de Good Food Store voor een welverdiende (en heerlijke) lunch.

Een impressie van The Rocks:


Als we doorlopen naar het startpunt van de tweede wandeling lopen we langs Messina, naar verluidt de beste ijssalon van Sydney. We hebben ondanks de goede lunch nog wel een klein gaatje over. En man, wat zijn we daar blij mee. Dit is zonder enige twijfel het allerlekkerste ijsje wat wij ooit hebben gegeten en met alle bijzondere smaken is het lastig kiezen (wat dacht je van gezouten kokos met mangochutney of pannacotta met amaretti en vijgenjam). Een ding is zeker, we komen hier morgen terug.

Door de kleine straatjes

Nabij het centrale ferry station start de tweede wandeling: “Hidden Little Laneways”. Zoals de naam al doet vermoeden gaan we van de grote hoofdstraat af en lopen we door de kleine achterafstraatjes en -laantjes van het centrum van Sydney met daarbij de nodige toelichting.

Sydney’s moderne architectuur

Lekker op dreef met de stadswandelingen wagen we ons nog aan een derde wandeling: “Modern architecture”. Deze wandeling is afwisselend interessant (in het geval van opvallende bouwwerken) en minder interessant (voor mensen met uitgebreide kennis van moderne architectuur waarschijnlijk wel meer aansprekend).

De wandeling eindigt bij een van de meest iconische bouwwerken uit de moderne architectuur: het Sydney Opera House:


Het weer is in de loop van de dag helemaal opgeklaard dus het is genieten met een wijntje vanaf de voet van het Sydney Opera House met uitzicht op de haven, verlengd met een hapje eten elders aan de kade.

Ook de haven ‘by night’ is indrukwekkend:

Moe, maar voldaan nemen we de trein terug naar North Ryde.

Stranden van Sydney

In Sydney is het niet alleen leuk lopen door de stad, maar zeker ook in de nabije omgeving. Zo nemen we de bus vanuit Central naar Cogee beach voor de 6 kilometer lange wandeling naar Bondi beach (nog zo’n Sydney-icoon).

Het is stralend weer en de baaien liggen er mooi bij:

De spelende dolfijnen voor de kust maken het feest compleet. Na een bijzonder lekkere lunch bij Trio café Bondi pakken we de bus terug naar Circular Quay. We zijn daarmee ook weer in de buurt van Messina en dat kan maar één ding betekenen: tijd voor een ijsje!

Ook al is het een doordeweekse ochtend, het is altijd druk op Bondi beach

Harbour bridge

De indrukwekkende Harbour Bridge kan tevens worden beklommen en ondanks dat dit vast erg indukwekkend is, vinden wij dit veel te duur. Een wandeling over de brug naar Milsons point is eveneens mooi en bovendien gratis.

Het uitzicht vanaf  Milsons point is de moeite van de wandeling waard:


Voor wie niet wil lopen of zich liever op het water begeeft, vaart er ook een ferrydienst tussen Circular Quay en Milsons Point. Hier maken wij op de terugweg dan ook dankbaar gebruik van. Vanaf Circular Quay lopen we langs het Sydney Opera House de botanische tuinen in. Deze leuke wandeling langs het water geeft wederom een mooi uitzicht op de haven (hadden we al gezegd dat dit uitzicht niet gaat vervelen?). De zon zakt langzaam weg achter de skyline van de stad en we maken ons op voor een mooie zonsondergang vanaf McQuaries point.

Kings Cross

Via de botanische tuinen gaat de route door naar Kings Cross. Na een drankje bij World Bar kunnen we om 20.30 uur aanschuiven bij Farmhouse. Het concept is dat je met maximaal 20 man aan een lange tafel zit en eet wat de pot schaft (een 4-gangen menu, dat wel). Vooraf reserveren is noodzakelijk en we begrijpen wel waarom: het is waanzinnig goed! Om over de grote porties maar niet te spreken. We rollen twee uur later de tent uit en hebben helaas wat pech: het treinstation van Kings Cross is afgesloten in verband met werkzaamheden. We worden met bussen naar een ander station gebracht, waar we denken net op tijd te zijn voor onze trein. Helaas blijkt twee haltes verder dat de trein het eindstation al heeft bereikt en we worden verwezen naar een ander perron. Hier stappen we per ongeluk in de verkeerde trein: het juiste nummer, de juiste eindbestemming, maar verkeerde kant van de splitsing halverwege. Uiteraard komen we daar pas net na de splitsing achter en komen tot de conclusie dat er geen treinen meer rijden. Gelukkig bevinden wij ons in het gezelschap van een Oekraïense Nieuw Zeelander die ook naar North Ryde moet en al sinds Kings Cross met ons meereist. Hij bestelt een Uber en uiteindelijk komen we ruim na twaalven alsnog op de camping aan.

Newcastle

Het is helaas weer tijd om bruisend Sydney te verlaten. Er staat slechts een klein ritje op het programma: 130 kilometer naar Newcastle. Na de nodige boodschappen en inchecken bij de camping in Stockton (aan de overkant van de rivier bij Newcastle gelegen) nemen we de ferry naar Newcastle. Een wandeling langs de kade brengt ons naar het lokale informatie centrum – tevens maritiem museum – waar een nogal apart heerschap het een en ander uitlegt met betrekking tot wandelingen in de omgeving. We leren weinig nieuws ten opzichte van wat we al wisten, maar we zijn dan ook verwend met de extra informatievoorziening in Melbourne en Sydney.

De wandeling gaat eerst langs de vuurtoren en naar het havenhoofd voor een mooi uitzicht op de kustlijn, voordat we verder langs diezelfde kustlijn lopen. Na een aantal leuke strandjes slaan we af, het stadje in. Het is er erg rustig en dat doet ons al gauw besluiten om terug te lopen naar de rivier voor de ferry terug naar Stockton. Terwijl we wachten op het pondje zwemt er nog een dolfijn vlak langs de kade, dat blijft toch leuk.

Een impressie van een dagje Newcastle:

De strandopgang is recht voor onze campervan, niet verkeerd

’s Avonds zitten we naast onze campervan bij de strandopgang te genieten van de rust voor er morgen een lange tocht op het programma staat naar Byron Bay.

B&E

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: