(Ver)wonderlijk China

China is in vele opzichten een bijzonder land. Het is ook een bestemming waarover wij ons in vele opzichten zijn blijven verwonderen. Veel punten hebben wij al in onze voorgaande blogs geraakt, maar gaandeweg hebben wij ook nog een lijst (jawel, in ABC-vorm) bijgehouden met steeds terugkerende verwonderingen. Dit wilden wij jullie toch niet onthouden en hebben wij aangevuld met andere, typisch Chinese dingen.

A

Aardige mensen: in groepen kunnen Chinezen behoorlijk irritant zijn, maar dat het individueel ontzettend aardige mensen zijn staat buiten kijf.

B

Bewegwijzering: meestal niet of maar half (en zelfs dan alleen in het Chinees) aanwezig.

Bring your own: vaak mag je zelf je drankjes meenemen naar restaurants (denk bijvoorbeeld aan een fles water).

C

Cash/contant geld: pinnen doe je alleen bij de pinautomaat, de rest gaat cash (of via een Chinese mobiele telefoon, dat dan weer wel).

Ctrip: voor het boeken van al onze treintickets (maar ook te gebruiken voor het boeken van vliegtickets en hotels), het is ideaal om alleen de bevestiging van de App bij het loket te hoeven laten zien (want ook daar wordt in 99,99% van de gevallen enkel Chinees gesproken).

Controles/checks: werkelijk overal waar je komt wordt je bagage (soms zelfs dubbel) gecontroleerd. In de bus, trein, metro, op straat, overal.

Conducteurs in trein en bus: zijn zeker niet enkel conducteur, maar ook verkopers van tandenborstels, rijdende robots, enz. Deze waar wordt vol passie in de coupé aangeprezen (en verkocht).

D

Dansen in het park: in bijna alle parken in China vind je dansgroepjes die – vooral vroeg in de morgen of laat in de middag – in groepsverband komen dansen. Een mooie manier om in beweging te blijven.

Dumplings: overal in China te verkrijgen en zeker een van onze favoriete Chinese hapjes. Overigens eten de Chinezen de meeste soorten dumplings met azijndip (waar wij toch meer gewend zijn aan een zoet zure of zoete chilli saus).

E

Eten: alhoewel de Chinezen tegenwoordig nauwelijks nog religieus zijn, kan eten bijna wel als religie aan worden gemerkt. De Chinezen zijn er – net als wij – dol op en het is over het algemeen ook zeer goed betaalbaar.

Entreeprijzen: in tegenstelling tot het betaalbare eten moet je in China werkelijk overal een (hoge) entreeprijs betalen. Als het dan ook nog een door Unesco gemarkeerde plek is gaat de verdubbelaar in.

Engels: wij waren vooraf al gewaarschuwd dat er geen Engels wordt gesproken in China en dit beeld is zeker bevestigd. Hooguit in de hele grote steden kun je met mensen een gesprekje aanknopen of door het hele land met kleine kinderen die van hun ouders allemaal hun “hello, how are you?” moeten oefenen.

F

Fluimen: een fenomeen waarvan wij als westerlingen, net als boeren, denken dat iedereen dat overal doet. Nou viel het wat betreft dat boeren wel mee, maar er werd volop geroggeld en gefluimd.

Foto: China is geobsedeerd met het maken van foto’s, van duizenden selfies tot een van de paar-honderd verzoeken om met ons op de foto te gaan:”can I take picture?”. En je weet, als er een het durft te vragen wil daarna de hele familie. Say cheeeese.

G

Groente: een van de waanzinnig fijne dingen aan uit eten gaan in China is alle bijgerechten die je kunt bestellen, waaronder dus ook extra groente. Iets waar wij in Nederland zeker nog van kunnen leren.

H

Huisdieren/honden: als een van de weinige landen ter wereld waar op sommige plekken nog hond op het menu staat hadden wij niet verwacht dat veel Chinezen dol zijn op huisdieren, waarbij voornamelijk de honden goed vertegenwoordigd zijn.

I

IJs: in China zijn ze dol op toetjes en dan vooral op ijsjes. In de steden struikel je over de vele ijswinkeltjes. Enkele van onze favorieten zijn: vruchtensap ijsjes met vers fruit, bijzondere smaken softijs (groene thee, cheesecake) en ijsjes met pannenkoek-megahoorntjes.

K

Kinderen die op straat plassen: een apart fenomeen waar wij, ondanks dat het overal gebeurt, niet aan gewend zijn geraakt. De Chinese kleintjes dragen geen luiers, maar hebben een soort plasbroek waardoor ze alleen even hoeven te hurken of opgetild hoeven te worden en het kunnen laten lopen. Iets wat dus ook overal en altijd gebeurt.

M

Metro: daar waar wij in Nederland jaren kunnen doen over het aanleggen van bijvoorbeeld de Noord-Zuid lijn worden hier volledige metronetwerken in ‘no time’ uit de grond gestampt. Het is in de steden dan ook enorm efficiënt reizen met de metro.

Muziek maken: naast dansen op straat wordt er (voornamelijk door de oudere lui) ook ontzettend veel muziek gemaakt op straat of in de parken. Waanzinnig leuk en zeker de moeite waard om naar te blijven kijken.

N

Natuurparken: wij zeggen niet voor niets tegen elkaar dat we door de schoonheid van de Chinese natuur voorgoed zijn verpest. China heeft ontzettend veel, bizar mooie parken. Helaas ook ontdekt door de Chinese toerist.

Noedels: als we een gerecht moeten noemen wat je overal in China kunt krijgen, maar waarvan de bereidingswijze zo enorm wisselt per regio dan zijn dat zeker Noedels. Van Noedels die vanaf het hoofd (ja echt) in de pan worden gesneden in de regio van Datong & Pingyao tot variaties waarbij de naam naar een lokale legende verwijst, zoals de “Across the Bridge” noedels in Kunming.

O

Oversteken: absoluut “not for the faint hearted”. Als voetganger sta je in het verkeer onderaan de pikorde. Daar geldt het recht van de sterkste. Zebrapaden zijn er enkel voor de sier en zelfs als het voetgangerslicht op groen staat moet je goed opletten, want ook afslaand verkeer heeft groen licht.

P

Panda’s: eigenlijk komen panda’s maar in een heel klein deel van China voor en zelfs op die plekken zijn er maar weinig. Maar toch staat de reuzenpanda symbool voor China. En na een bezoek aan de panda’s in Chengdu begrijpen wij wel waarom.

Privacy(schending): het aantal keer dat ons paspoort is geregistreerd (zowel fotokopie, als in de systemen) is niet meer op een hand te tellen. Ook hebben we een aantal keer onze vingerafdrukken af moeten geven. Privacybescherming? Niet in China.

Paraplu’s: vooral wanneer de zon schijnt moet je om de haverklap bukken. De paraplu’s zitten bij ons precies op ooghoogte, levensgevaarlijk!

R

Roken: ook al is het nog niet eens zo lang geleden dat in Nederland niet meer binnen mag worden gerookt, het went snel. Helaas mag (behalve in Beijing en Sjanghai) overal binnen gerookt worden en wij schatten dat zo’n driekwart van de Chinezen rookt.

Regels of richtlijnen?: bij veel regels in China lijkt het of het enkel richtlijnen zijn. Kijk alleen al naar het verkeer (zie “Oversteken”). Maar ook op plekken waar bijvoorbeeld niet gefotografeerd mag worden, kun je de klok erop gelijk zetten dat er een of meerdere Chinezen voor of achter hun mobiele telefoon (in cameramodus) staan te fotograferen. En zo zijn er nog wel tig voorbeelden te noemen. Alleen tegen protesten of andere vormen van ordeverstoring wordt extreem streng opgetreden. Chinezen zullen elkaar onderling ook niet snel ergens op aanspreken.

S

Squat toilet: nu waren wij voorafgaand aan China natuurlijk in Mongolië, waar de ontlastingsplaatsen eigenlijk niet eens toiletten mogen heten, dus het gebruik van een (schoon) squat toilet was zo verkeerd nog niet. Voor de gemiddelde westerling is het wel even wennen.

Speciaalbiertjes: diverse soorten binnen- en buitenlandse biertjes (ook, of misschien zelfs wel vooral, Nederlands en Belgisch) zijn zeer goed verkrijgbaar in China.

Stinky tofu: iedereen die eens op een Chinese markt (in China) heeft gelopen weet wat wij bedoelen met de indringende, penetrante lucht die van deze gefermenteerde tofu afkomt. Onlosmakelijk verbonden met China wat ons betreft.

Stokjes: eten met stokjes doen we met de populariteit van Sushirestaurants steeds vaker in Nederland, maar als je pinda’s en erwtjes met stokjes gaat eten, weet je dat je de ‘pro-status’ hebt bereikt. Het eten met mes en vork was oprecht weer even wennen na 2 maanden met stokjes.

Selfiesticks: vliegen je overal om de oren, zie “Paraplu’s”.

Stempels: het is af en toe hilarisch om te zien hoe erg de controlemaatschappij nog ‘stempel gedreven’ is. Iedereen moet overal een stempel opzetten (onze boardingpassen alleen al werden door 4 verschillende personen afgestempeld), en dat terwijl alle tickets ook modern gescand worden.

T

Toeristisch: het woord “massatoerisme” lijkt in China uitgevonden. Nergens hebben wij zoveel tourgroepen tegelijk gezien als op diverse plekken in China. Nu waren wij er ook in de zomervakantie, dit is na de ‘Golden Week’ in oktober de drukste periode van het jaar.

Trappen lopen: man, wat kunnen Chinezen trappen bouwen. Ze zouden nog een trap naar de top van de Mount Everest bouwen als het kon. Het nadeel is dat veel echte ‘hikes’ zijn verworden tot wandelpad, het voordeel dat je op veel plekken wel kunt komen die je anders misschien niet had kunnen bereiken.

Toiletpapier: of het nu een publiek toilet is of in een restaurant, de kans dat er toiletpapier aanwezig is, is zeer gering dus vergeet zeker het familiepak tissues niet mee te nemen naar China (of daar aan te schaffen, de pakken liggen overal bij de kassa, met een reden).

U

Unesco: met wel 52 erkende plekken is China zeer goed vertegenwoordigd op de “heritage list” van Unesco, uiteraard met een reden, het land is waanzinnig mooi.

V

Voordringen:uitgeroepen tot de nationale sport van China. Ook zelden hebben wij mensen zo hysterisch zien rennen en duwen om ergens maar een plekje te krijgen (zelfs als het ergens niet echt druk is).

Verdiepingen: de eerste verdieping is in China de begane grond. Om de verwarring compleet te maken bestaat er in Hong Kong wel een begane grond, oftewel “Ground Floor”.

W

Waar is de wijn?: wijn is in China bijna niet te vinden, of alleen per fles te bestellen en dan peperduur. De enige uitzondering is de Yunnan provincie, waar wij overal lekkere, betaalbare wijn konden drinken.

Waygo app: in veel gevallen (zeker als je zelfstandig door China reist) is de menukaart in het Chinees. Aangezien de bediening vaak ook geen woord Engels spreekt is de Waygo App echt een uitkomst. De Chinese karakters worden vertaald naar het Engels. Werkt ook offline.

X

Xie xie: betekent “bedankt” in het Chinees en is toch wel het door ons meest gebruikte woord tijdens onze reis door China.

Y

Yoghurtjes: bijna overal in China worden op straat en in kleine winkeltjes yoghurtdrankjes verkocht. Deze smaken een beetje naar vanilleyoghurt en zijn heerlijk na bijvoorbeeld een hele pittige maaltijd om de mond weer een beetje te blussen.

Z

Zweten: China in de zomer is bloedheet en vochtig. Dat was dus lekker zweten. Ook hier geldt de iets hoger gelegen Yunnan provincie als uitzondering hierop.

Zebrapaden: zie “Oversteken”.

Advertentie

3 gedachten over “(Ver)wonderlijk China”

  1. Veel dingen in dit overzicht zijn heel herkenbaar. Erg grappig om het nu eens “op een rijtje” te zien. Wij blijven ons nog steeds verbazen over dit land en gaan zeker een keer terug, nu we weten wat we allemaal nog niet hebben gezien!

    Geliked door 1 persoon

  2. Heel leuk zo’n woordenlijst. Een aantal punten die China heel bijzonder maken, zeker als men het land ontdekt zoals jullie het doen. Via een georganiseerde reis kom je niet op zulke fantastische plaatsen. Super! M@rtine

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: