Oude stad Fenghuang & bamboevlot varen in Yangshuo

Na een tijdige aankomst van de bus en een korte taxirit verder, komen we aan in de oude stad Fenghuang. Ons hotel (West Inn) is het minste van ons verblijf in China, maar het zit wel op een toplocatie: middenin de oude stad, maar wel stil ’s nachts. En dat laatste mag een wonder heten, want de pittoreske oude stad is volledig verworden tot een kermis voor Chinese toeristen. De barretjes proberen elkaar met keiharde muziek te overstemmen, wat weer leidt tot een kakofonie van herrie.

Gelukkig vangen we tussen al het kermisgeweld ook nog een glimp van het lokale leven op:Fenghuang

De combinatie van charmant en oud en een ‘bar street’ waar Salou nog een puntje aan kan zuigen is apart. Ondanks de herrie (we worden oud) en de drukte is het wel een sfeervol stadje. We besteden de avond van aankomst en de hele volgende dag die wij in Fenghuang hebben aan rondlopen en sfeer snuiven. Het stadje is klein dus je kunt er eigenlijk niet verdwalen, des te leuker is het om af en toe een steegje in te duiken en dan wel te zien waar het op uitkomt. 

Een impressie van het stadje:


Overdag is het stadje opvallend rustig ten opzichte van de avond. Waarschijnlijk is het overdag te warm voor de tourgroepen die hier rondzwerven. 

’s Avonds kun je over de hoofden lopen in Fenghuang in de mooi verlichte stad:


Op weg naar Guilin & Yangshuo

Na twee nachten verlaten wij Fenghuang voor Guilin en Yangshuo. Ons hotel heeft onze bustickets geregeld (in de vorm van een voucher die wij zelf op het busstation moeten inleveren). Alles lijkt goed te gaan totdat wij in de bus zitten. Er zijn twee plaatsen tekort (gelukkig zitten wij al, denken we nog). Dan begint het: de dame van het busstation komt na 20 minuten onderhandelen voorin de bus naar ons toe (achterin de bus). Ze schreeuwt in het Chinees dat wij de bus uit moeten (dat halen we in ieder geval uit haar handgebaren). Uiteraard zijn wij dat niet van plan en wijzen op onze tickets met datum en plaatsnummers. Een Spaans-Chinese toeriste komt erbij om het te vertalen (zij was degene, samen met haar partner, die nog geen plaats had). Voor de gezelligheid komt de busconducteur er ook bij staan om ons toe te schreeuwen. Blijkbaar hebben ze eerst geprobeerd de Spaans-Chinese toeristen de bus uit te zetten en proberen het nu bij ons onder het mom van: het hotel heeft tickets voor morgen voor jullie geboekt (waarom kunnen wij onze voucher dan gewoon inleveren? maar op die vraagt volgt uiteraard geen antwoord). Wij weigeren de bus te verlaten en spreken met het andere groepje af dat niemand van ons dat doet totdat ze met een geschikte oplossing komen (niet zijnde een busticket voor morgen). Dit leidt tot nog harder schreeuwen en heftiger handgebaren. Ze proberen het nog met: “als jullie niet uitstappen, vertrekt de bus niet”. Prima, denken we, dan vertrek je toch niet, wij zitten al. Na lang bakkeleien is er eindelijk een oplossing: twee mensen met jonge kinderen nemen deze op schoot (en krijgen hun geld voor die kaartjes terug) en voila: twee plaatsen! Een uur te laat vertrekken we dan eindelijk richting Guilin. 

De tocht is lang en vermoeiend (twee uur extra vertraging door ongelukken en wegwerkzaamheden) en we zijn heel blij als we eindelijk bij ons hotel in Guilin (Zen Tea House) aankomen. Wat een fijne, rustgevende plek! Ook al is het maar voor een nachtje, we rusten hier wel goed uit na de barre tocht.

De volgende morgen nemen we een taxi naar het busstation voor de bus naar Yangshuo (deze gaat iedere 20 minuten en doet er anderhalf uur over, dus dat zal geen grote problemen opleveren). Het is mogelijk om buskaartjes te kopen bij de “ticket office” van het busstation, maar vlak buiten het busstation staan overal mensen die proberen buskaartjes tegen een hoger tarief te slijten en strijken dan zelf het verschil op, dus voor wie daar ooit verzeild raakt: wees gewaarschuwd. Zoals verwacht verloopt het allemaal soepel en komen we na een taxiritje aan in ons hotel (Wada Hostel Yulong River) net buiten de stad. Het is echt prachtig gelegen, vlakbij de rivier en tussen het karstgebergte.

Fietsen door Yangshuo

Na een heerlijke lunch in het hotel (alles op de kaart is er van prima kwaliteit), lenen wij twee mountainbikes (na 17.00 uur gratis) voor een fietstocht langs de rivier naar Moon Hill voor een klimmetje (met een trap uiteraard) naar een uitzichtpunt.

We crossen op onze mountainbikes langs rijstvelden en karstbergen

Panorama van het uitzicht vanaf Moon Hill
Moon Hill
 

Enigszins bijgekomen fietsen we, via een prachtige zonsondergang bij de brug, in het half duister door de mega drukke straten van Yangshuo stad. Dit is fietsen op z’n Chinees: wie het hardste duwt heeft voorrang, oversteken op hoop van zegen en door het getoeter en de beperkte opvolging van verkeersregels door medeweggebruikers weet je niet meer waar je nu voor uit moet kijken. 

Gelukkig komen we heelhuids aan bij “West street”, de hoofdstraat van Yangshuo. Deze brede straat is volledig overspoeld met mensen en wij zijn zo weinig van de sfeer gecharmeerd dat we besluiten niet verder te willen lopen en het eerste restaurant waar ons oog op valt in te duiken. Het wordt een chiquere plek waar uitgebreid wordt geadverteerd met de lokale specialiteit: “Beer Fish” Wij bestellen de Beer Sword Fish. Die is echt zo ontzettend lekker dat we de hoge prijs ervan gauw zijn vergeten.

Het hysterisch drukke West Street
De heerlijke Beer Sword Fish

In het pikkedonker (er is geen straatverlichting buiten het centrum) en met een beetje hulp van het maanlicht vinden we de weg terug naar ons hotel.

Wandelen langs de Yulong rivier

We worden wakker met enorme zadelpijn (tja een paar uur fietsen op een mountainbike met racezadel, zonder fietsbroek is geen sinecure) dus we besluiten de geplande fietsroute heen lopend af te leggen en hopen terug met een bamboevlot te kunnen varen. We wandelen langs de Yulong rivier en passeren onderweg verschillende dorpjes. 

Dit geeft een leuk inkijkje in het lokale leven en de mooie natuur buiten het (te) drukke Yangshuo:


Enkele uren en enkele ‘bamboevlot-stations’ verder vragen we naar de mogelijkheden voor het varen naar de door ons gewenste plek. Helaas voor ons wordt er nog maar beperkt gevaren in verband met recente overstromingen en vanaf dit ‘station’ wordt enkel een rondje gevaren. Dat wordt dus nog even doorlopen. 

Bamboevlot varen

Halverwege de terugweg is er weer een plek waarvandaan gevaren wordt, ditmaal wel in de juiste richting. Dus na een welverdiende lunch (we hebben toch zo’n 16 kilometer wandelend afgelegd in de warmte) begeven we ons richting het bamboevlot loket voor de kaartjes (ook hier proberen diverse vrouwtjes ons weer eerder kaarten aan te smeren). 

We krijgen een schipper en een vlot toegewezen en voor we het weten varen we over de Yulong rivier. Het varen over stukken vlak water en kleine stroomversnellingen (natte voeten!) is rustgevend en het uitzicht op omgeving is prachtig. 

We zijn zeker niet alleen op de rivier, maar dat mag de pret niet drukken:
Na een uur zetten wij weer voet aan wal en wandelen de laatste 10 minuten terug naar het hotel.

Impressions show

Na de wandeltocht staat er in de avond ook nog een “Impressions” show op het programma. Er spelen 600 mensen mee in deze megaproductie van de hand van de regisseur van de openings- en afsluitingsceremonie van de olympische spelen van Beijing. Het decor vormt de rivier en de karstbergen op de achtergrond. Ondanks dat wij natuurlijk niets kunnen verstaan van hetgeen gezegd of gezongen wordt is de show – ondanks de aanwezigheid van het luidruchtige Chinese publiek – vermakelijk. Zo’n kwartier voor tijd staat zeker 75 procent van het Chinese publiek al op om de tribune te verlaten, heel bizar. Aan dit soort dingen zullen wij toch nooit kunnen wennen in China. 

Na Yangshuo zit onze eerste maand in China er alweer op en moeten we het land even verlaten in verband met het visum (“double entry”, oftewel twee keer 30 dagen). Wij gaan zes dagen bijkomen in Hong Kong.

B&E

Advertentie

2 gedachten over “Oude stad Fenghuang & bamboevlot varen in Yangshuo”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: