Shoppen, eten en hiken in Hong Kong

China is een fantastisch land om in rond te reizen, maar als je voornamelijk de toeristische plekken opzoekt ook intensief: er wordt geduwd, voorgedrongen, geschreeuwd en eindeloos gerocheld. Een kleine ‘break’ van deze cultuurverschillen is dus zeer welkom voor we onze reis voortzetten naar de Chinese provincie Yunnan en daarna Tibet.

We hadden geen betere bestemming kunnen kiezen dan Hong Kong: het ligt geografisch gezien heel praktisch ten opzichte van het vaste land van China (alleen al daarom een veel gekozen bestemming voor mensen met een “double entry visa”), de mensen zijn er extreem vriendelijk en beleefd (de twee keer dat iemand op straat tegen ons aanstootte, werd er uitgebreid excuses gemaakt), er wordt goed Engels gesproken en je kunt er fantastisch shoppen, heerlijk eten en geweldig hiken (eigenlijk de drie religies van Hong Kong). Daarbij hebben wij voor een iets luxer hotel gekozen: Ovolo Southside. Door direct via het hotel te boeken kunnen wij iedere dag tussen vijf en zeven gebruik maken van het ‘happy hour’, oftewel gratis drankjes (ook weer een lekker wijntje) en hapjes in de hippe lobby. Het voelt iedere dag een beetje als een ‘vrijmibo’.

De dagelijkse middag borrel

 

Mocht je nog niet uitgedronken zijn: de hele minibar is bij de prijs inbegrepen en wordt dagelijks bijgevuld. Ons hotel ligt weliswaar niet in het centrum, maar wel op 2 minuten lopen van een metrostation. Met het hoogst efficiënte metrosysteem van Hong Kong zijn we binnen 10 minuten in het centrum.

Shoppen in Mongkok & Causeway Bay

Tijdens het reizen slijten je spullen net iets sneller dan anders (veel spullen worden dagelijks gebruikt en natuurlijk overal mee naar toe gesleept en blootgesteld aan de elementen). Het is dus de hoogste tijd om wat van dat versleten spul weg te doen of naar huis te sturen en onszelf over te geven aan de enorme keur aan “mall’s”. We struinen door Mongkok op zoek naar de beste camera- en lensdeals, Bar zoekt naarstig naar een nieuw Bruce Lee shirt (helaas blijkt mr. Lee momenteel niet zo in de mode) en wij kopen beide een nieuwe reistas op wielen (na de zoveelste wandeling door net geplaveide straten kwamen wij toch tot de conclusie dat je net zo goed een tas kunt rollen, reizen 30+-stijl zullen we maar zeggen). De keuze aan winkels is overweldigend, maar met een beetje huiswerk vooraf (wat zijn betrouwbare winkels, etc.) zijn we na anderhalve dag shoppen goed geslaagd! We kunnen wel weer een paar maanden voort voordat we afreizen naar het volgende ‘shopping walhalla’.

Victoria Harbour & Peak

Hong Kong is voor ons weliswaar een korte onderbreking van het reizen, maar dat wil niet zeggen dat we niet een aantal van de toeristische dingen willen zien. Te beginnen met misschien wel de attractie waarbij je de meeste waar voor je geld krijgt: de 10 minuten durende overtocht met de Star Ferry van Tsim Sha Tsui naar Central of vice versa voor slechts 2 Hong Kong Dollar (toch zo’n 20 Eurocent). Wij gaan op een doordeweekse dag (buiten spitstijd) en het is erg rustig op de ferry.

De Star Ferry op weg naar Central
Uitzicht op Central vanaf de ferry

 

Vlakbij de op- en uitstapplaats Tsim Sha Tsui heb je ook de “Garden of Stars” met een standbeeld van Bruce Lee. Bij gebrek aan een t-shirt gaat Bar maar met het beeld op de foto. Vanaf deze locatie proberen we ’s avonds ook een van de dagelijkse “Symphony of lights” shows te bewonderen aan de skyline van Hong Kong, maar dat viel ons wat tegen. Wellicht lag het aan het feit dat op onze standplaats geen geluid te horen was.

Dan maar een foto met het standbeeld van Bruce Lee

 

Een andere Hong Kong ‘must see’ is de Victoria Piek op Hong Kong Island. Je kunt naar boven lopen of met het trammetje. Wij kiezen voor het laatste en lijnen op in de rij met nog zo’n tweehonderd andere toeristen. Ach, het is niet voor niets toeristisch zullen we maar zeggen. De ervaring van het trammetje is aardig en het uitzicht boven is, ondanks de bewolking en wat regen, gaaf. Voordat het losbarst vluchten wij weer naar binnen voor een lunch met wederom fantastisch uitzicht over Kowloon en Central.

De “Peak tram” rijdt de route van en naar de Peak al sinds 1888
Uitzicht op Central en in wolken gehuld Kowloon
Panorama van de dreigende lucht boven Hong Kong
Voor wie na de Peak nog niet uitgetramd is: Hong Kong is de laatste plaats waar dubbeldekker trams rijden

 

Wining & dining

Om nou te zeggen dat reizen hard werken is zouden wij niet durven beweren (wij houden graag nog wat vrienden over bij thuiskomst), maar af en toe een comfortabele basis inbouwen is wel lekker. Zo genieten wij iedere dag maximaal van het eerder genoemde ‘happy hour’ (als je eindelijk weer een wijntje hebt moet je daar gewoon van profiteren). De setting aan lange tafels zorgt er ook voor dat je veel medereizigers spreekt (hoe meer we reizen, hoe langer de lijst met nog te bezoeken bestemmingen wordt). Na de borrel zoeken wij een van de vele fantasische restaurants die Hong Kong rijk is op. Een van onze favorieten is Din Tai Fung, met – naast de typisch lokale ‘seafood’ dimsum – ook zwarte truffel dimsum. Voor wie er van houdt: genieten!

Dragon’s Back

Hong Kong is een te gekke, maar ook een hele drukke stad. Gelukkig is het super eenvoudig om aan de drukte te ontsnappen en de wandelschoenen aan te trekken voor een van de vele hikes die Hong Kong rijk is. Wij kiezen voor de “Dragon’s Back hike” aan de zuidkant van Hong Kong Island, niet al te ver van ons hotel verwijderd. Een korte metro- en busrit verder brengt ons naar de start van de trail. Het pad leidt eerst omhoog naar de “Dragon’s Back” vanwaar we van een mooi uitzicht genieten.

Uitzicht op het uiterste zuiden van Hong Kong
Bar op de ‘Dragon’s Back’
Het uitzicht onderweg is overal prachtig
Panorama van het uitzicht

Na zo’n 9 kilometer eindigt de route in Big Wave Bay, met het gelijknamige Big Wave Beach. Er gaat niets boven een heerlijk frisse duik na een warme inspanning. Ze hebben zelfs een omkleedruimte en douches, top geregeld! Vanuit Big Wave Bay gaat er op gezette tijden weer een shuttlebus terug naar de metro. We zijn uiteraard wel weer op tijd voor de borrel.

Big wave beach is heerlijk rustig na de eerdere regenbui

Aberdeen & Lamma eiland

Onze laatste volle dag in Hong Kong blijven we, op aanraden van Rhonda (een Australische dame, woonachtig in Hong Kong), aan de zuidkant van Hong Kong voor een verdere verkenning van Aberdeen en Lamma eiland.

We lopen vanuit ons hotel eerst naar de shuttlesteiger van het beroemde Jumbo floating restaurant. Helaas zijn we te vroeg en is het restaurant nog dicht. We lopen door naar de haven van Aberdeen. Deze ligt vol met vissersboten en Sampan’s, oftewel platbodembootjes. Richting het begin van de haven ligt de “Wholesale Fish Market”, waar vele restaurant eigenaren in Hong Kong hun vis-inkopen in de vroege morgen doen.

Uitzicht op de haven vanaf de Aberdeen kade
Alle vissersboten op een rij
De lokale bedrijvigheid van de “Wholesale fish market” is een bezoekje waard

 

We nemen eerst de Sampan naar het tegenover gelegen eiland Ap Lei Chau. Deze bootjes varen continu op en neer en kunnen met de Octopuskaart betaald worden. Het eiland is weinig toeristisch en vooral de havenkade is aardig opgezet. We nemen de Sampan in een paar minuten weer terug naar Aberdeen en wachten op de ferry naar Lamma eiland.

De Sampan pendelt op en neer tussen Aberdeen en Ap Lei Chau
Een drakenboot tentoongesteld op de kade van Ap Lei Chau
In de haven proberen lokale vissers nog wat te vangen

 

De ferry brengt ons naar Sok Kwu Wan op Lamma eiland, het startpunt van onze hike. Maar niet voordat we hebben genoten van een waanzinnig lekkere (en goedkope) ‘seafood lunch’ in het haventje.

En dit was slechts een deel van onze heerlijke lunch
Er bevinden zich voldoende restaurantjes aan het haventje

 

Met goed gevulde magen gaan wij weer op pad. Het wandelpad naar de andere kant van het eiland is over het algemeen goed aangegeven en leidt langs uitzichtpunten, kleine dorpjes en stranden (ook een strand met een mega energiecentrale, we zullen het maar een ‘industrieel uitzicht’ noemen). Een eenvoudige wandeling die zeker de moeite waard is.

Het wandelpad leidt langzaam omhoog en geeft een leuk uitzicht over ons vertrekpunt
We komen onderweg nog wat ‘street art’ tegen
Het pad leidt ons wederom naar een strand, ditmaal helaas geen tijd voor een duik
Uiteindelijk komen we aan in het bedrijvige Yung Shue Wan

Aangekomen in Yung Shue Wan nemen we weer de ferry terug naar Aberdeen voor ons laatste avondmaal in de stad waar wij beide voor gevallen zijn. Eigenlijk willen we blijven, maar het avontuur lonkt weer. China roept ons weer. Terug naar het voordringen en duwen in de rijen. Maar ook dat is onderdeel van het avontuur. Wij zijn in ieder geval voldoende opgeladen voor China deel 2.

B&E

Advertentie

Eén gedachte over “Shoppen, eten en hiken in Hong Kong”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: