De keuze is reuze(n) in Chengdu: panda’s, boeddha’s en lekker eten

Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan. Op het eerste gezicht is het een gemiddelde, grote, drukke stad, zonder al te veel noemenswaardige bezienswaardigheden. Maar ze hebben twee belangrijke troeven in hand: 1) het is de ‘thuisbasis’ van de reuzenpanda en 2) het is de eerste Aziatische stad die de titel “Unesco City of Gastronomy” mag dragen (ten overvloede te vermelden dat dit zeker wel aan ons is besteed).

Na een soepele busrit van zes uur met aansluitend een taxiritje van een kwartier (waarbij we bij de eerste poging zijn uitgestapt omdat de dame ons wilde afzetten voor het dubbele van de normale prijs, een tip: vraag voor aankomst aan het hotel wat een normale prijs voor een taxiritje is, dit geeft net iets meer zekerheid in de onderhandeling) komen we aan bij onze accommodatie. Het blijkt een oase in de drukke stad. Chengdu Lazybones Hostel Templeside Poshpackers is alles wat een hostel voor ons moet zijn: de aanwezigheid van betaalbare, ruime tweepersoonskamers met goede douche (en dagelijkse schoonmaak), vriendelijk Engels sprekend personeel en een betaalbaar hip café met goede koffie en biertjes en een uitgebreide betaalbare menukaart (toevallig hebben ze ook nog een pooltafel waar we gratis gebruik van kunnen maken). Hier komen wij deze drie nachten wel tot rust. Aangezien we vanmorgen vroeg zijn vertrokken hebben we mooi in de middag nog tijd voor een rondje ‘downtown’ Chengdu. We lopen via de tuinen van de Wenshu tempel en de omliggende oude straatjes, door de grote, drukke binnenstad van Chengdu naar People’s Park. Het zoveelste prachtige park in China. Hier zijn wederom weer veel mensen in groepjes aan het dansen, muziek aan het spelen en badmintonnen.

De Wenshu tempel wordt nog actief gebruikt voor verering
De lokale ouderen maken dankbaar gebruik van de faciliteiten in de tuinen
Zoals in alle Chinese tuinen en parken zijn ook hier voldoende drakenbeelden te vinden
Bootjes varen op het meertje in People’s Park
Het blijft leuk om de lokale muzikanten in het park te zien en horen
Een fanatiek potje badminton in het park

 

Na zo’n anderhalf uur ronddwalen in de rust stappen wij de drukke straten van de stad weer in. Via een kleine omweg (Bar wilde naar een bepaalde winkel, maar die bleek niet meer te bestaan) kunnen we eindelijk op zoek naar een restaurantje voor de avond. Het wordt een Sichuanese hotpot (lees: fonduën in hele pittige bouillon), omdat we het tofurestaurantje waar wij naar op zoek waren niet konden vinden (deze bleek later overigens twee deuren verder te zijn, het zal de vermoeidheid wel zijn). Met behulp van de vertaalapp (Waygo – echt een aanrader, werkt ook offline) bestellen we er diverse gerechtjes bij, waaronder groente, vis en tofu. Het is lekker pittig, maar de smaak is goed. Met onze laatste krachten slenteren we terug naar onze slaapplaats en besluiten de dag met een heerlijke Liefmans.

“We love Panda’s”

Dé reden om naar Chengdu te komen is een bezoek aan de Giant Panda Breeding Research Base. Hier wonen zo’n 120 reuzenpanda’s en 75 rode panda’s. De recent aan Ouwehands dierenpark uitgeleende panda’s komen hier ook vandaan. Deze grote, wollige, zwart-witte vrienden zijn naar verluidt vooral actief in de morgen dus het is vroeg uit de veren om de voedertijd (vanaf 8.30 uur) mee te maken. Het pandacentrum ligt 18 kilometer buiten het centrum van Chengdu en om hier te komen kun je met de bus (een keer overstappen) of de metro naar “Panda Avenue” en dan weer 5 kilometer met de bus. Ons hotel ligt vlakbij de bushalte dus wij kiezen voor het eerste.

Het park is al open wanneer wij aankomen en de intocht gaat behoorlijk soepel. In het park kun je een elektrisch busje nemen, maar wij kiezen ervoor om te lopen (echt prima te doen). Na minder dan 10 minuten lopen zijn de eerste verblijven in zicht. De aanblik van de ontspannen, bamboe etende panda’s is eindeloos vertederend. Wie wordt hier nu niet gelukkig van? Wij kunnen hier uren naar kijken (en doen dat dus ook).

Deze nieuwsgierige panda laat zich even afleiden tijdens de maaltijd
Heerlijk ontspannen genieten van het ontbijt
Eten maakt moe, dus het is weer tijd voor een tukkie

 

Deze panda ligt helemaal voor Pampus


Een filmpje met de heerlijk ontspannen etende panda’s:

 

Na 11.00 uur gaan de panda’s de binnenverblijven in, omdat het buiten te heet voor ze wordt (panda’s leven in de natuur in bergachtig gebied boven 2.000 meter hoogte, waar het meestal niet warmer wordt dan 26 graden).
We hebben het geluk dat in de coufeusses ook een aantal baby-panda’s liggen, echt té leuk. Ook de spelende jongen in een binnenverblijf zijn garantie voor een glimlach op je gezicht voor de rest van de dag.

Een pasgeboren panda van een paar weken oud wordt verzorgd in de couffeuse
Deze schattige, slapende babypanda’s zou je zo mee naar huis nemen
De iets oudere jonge panda’s spelen graag met elkaar
De reuzenpanda is dan wel de ster van het park, maar je hebt er ook hele mooie zeldzame rode panda’s
We treffen de rode panda tijdens zijn lunch

Zo verlaten wij na circa vier uur rondlopen met een glimlach van oor tot oor het park. Na een late lunch bij de Wenshu tempel bij ons om de hoek besteden wij de rest van de namiddag aan nagenieten van de panda’s met de enorme hoeveelheid foto’s en video’s die wij daar van de panda’s hebben genomen.

Softijs met groene thee smaak als toetje


Grote Boeddha van Leshan

Iets buiten Chengdu zijn meerdere dingen te doen, bijvoorbeeld Emei Shan bezoeken of een dagtrip naar het grootste oude Boeddhabeeld ter wereld in Leshan. Met nog een dag in Chengdu te besteden besluiten wij met de bullettrain in 35 minuten naar Leshan te gaan. De hoofdattractie is de 1200 jaar oude, 71 meter hoge Boeddha. De Boeddha is uit de kliffen gehouwen die uitkijken over drie rivieren: Dadu, Min en Qinyi. De wachtrijen om de trappen naast het gigantische Boeddhabeeld af te dalen zijn vaak enorm en wij wachten dus tot circa 14.30 uur wanneer de meeste ‘tours’ het park alweer hebben verlaten. Gelukkig is in het park meer dan voldoende te zien en te wandelen.

Het park is prima opgezet met wandelpaden, zitplekken en doorkijkjes
Naast de grote Boeddha, zijn er in het park meer Boeddhabeelden te vinden
Een zanggroep geeft spontaan een optreden
En daarna volgt nog een hele fotoshoot met ons erbij (we blijven als lange, blanke Hollanders toch attractie nummer 2 overal waar we komen)
Uitzicht op Leshan en de drie rivieren vanaf het hoofd van de grote Boeddha

Wij sluiten om 14.30 uur achteraan in de rij en zijn uiteindelijk in 45 minuten naar beneden geschuifeld, hebben genoten van het uitzicht van onderaf en weer via de andere zijde omhoog gelopen (tip: om 15.30 uur was er nagenoeg helemaal geen rij meer). Onderaan het beeld besef je pas goed hoe enorm groot het beeld is.

De oren van het beeld zijn al 7 meter lang
Een aardige impressie van de omvang van het enorme beeld

Na achtereenvolgens een taxirit, treinrit en metrorit kunnen wij dan eindelijk terecht bij het restaurantje (de dag ervoor hebben wij het ook voor lunch geprobeerd, maar waren toen net te laat), beroemd om de lokale tofuspecialiteit: Mapo Doufu. En we worden niet teleurgesteld, de ‘signature dish’ van Chen Mapo Doufu is heerlijk van smaak. Ondanks de drukte in het restaurant staan we binnen een uur weer buiten (ook typisch Chinees). Dit laat mooi nog wat tijd over om door de oude, maar zeer toeristische Jinli straatjes te struinen (wel eerst een stukje met de metro).

Links Gong Bao kip en rechts dé Mapo Doufu

 

Eerlijk is eerlijk, de Jinli straatjes zijn echt enorm druk, maar de sfeer is goed en er zijn heel veel leuke (fotogenieke) steegjes en doorkijkjes. Ook hier valt weer voldoende te happen, maar wij zitten nog vol van de tofu en komen dus vooral sfeerproeven.

De straatjes zijn leuk aangekleed met de bekende Chinese rode lampionnen
De gezellig drukke straatjes van Jinli

 

Je kunt lekker ronddwalen in de straatjes en steegjes

 

Je kunt overal wel eten vinden, waaronder de Chinese barbecue snacks

 

Chengdu is ondanks de grote omvang een hele ontspannen stad. In het verkeer is iedereen net iets rustiger, er wordt wat minder getoeterd en de mensen zijn vriendelijk. Ondanks dat we in drie dagen veel hebben gezien zijn we ook goed uitgerust. Die energie kunnen we in Sjanghai goed gebruiken.

B&E

Advertentie

4 gedachten over “De keuze is reuze(n) in Chengdu: panda’s, boeddha’s en lekker eten”

  1. Leuk reportage over Chengdu. Herkenbaar op sommige punten (ik ben er 10 jaar geleden geweest). Ik heb niet zoveel geluk gehad met de panda’s: ze sliepen! Verkeerde tijd waarschijnlijk…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: