24 Uur in Ulan Bator

’s Morgens worden we door ons hotel (Danista Nomads) opgehaald van het treinstation. We kunnen direct in onze kamer (heel fijn!). Na een frisse douche staat er een rondje stad op de planning. 

Beatles plein

Na een goede sloot cappuccino bij een van de vele koffiebarretjes die de stad rijk is lopen we naar het Beatles plein. De reden waarom de stad een Beatles plein heeft is niet bekend (ze hebben er bijvoorbeeld nooit opgetreden). Volgens de beschrijving van de beelden zijn deze ‘monumenten’ betaald door de Mongoolse Beatles fanclub.

Het aparte Beatles monument in de vorm van een appel

Chinggis plein

Door naar het grote plein van Ulan Bator. Hier staat onder meer het overheidspaleis. We vallen met onze neus in de boter en zien direct een soort parade voor het paleis. Ook al voelt het een beetje als de Hoornse Kaasmarkt (lees: voor toeristen opgezet) het is vermakelijk om te zien.

Uitzicht op het overheidspaleis vanuit het voorgelegen parkje
De parade in volle gang
Gezellig keuvelen bij het Sükhbaatar standbeeld op Chinggis plein
Opvallend is hoe modern de stad is. Overal hippe koffiebarretjes en er lopen flink wat ‘hipsters’ over straat. Los van een aantal iconische en oude gebouwen is het niet perse een mooie stad. De bouw oogt heel functioneel en ze zijn ‘as we speak’ nog steeds druk bezig om nieuwe torens te bouwen. Grappig feitje: hier hebben ze geen strooiwagens zoals wij deze kennen, maar sproeiwagens vanwege de droogte.

Chinggis Khaan is uiteraard goed vertegenwoordigd

Choijin Lama tempel

Door naar de Choijin Lama tempel. Deze tempel is tussen 1904 en 1908 gebouwd voor de in Tibet geboren Choijin Lama Luvsankhaidav. Hij kwam op zeer jonge leeftijd met zijn oudere broer, de 8e Bogd Jebtsundamba. Bogd werd de spiritueel leider van Mongolië (en daarmee Bogd Khaan genoemd) en Choijin het spiritueel orakel. Samen met het Winterpaleis van Bogd Khaan is deze tempel nog het enige klassieke gebouw dat onder andere de tijd van de Sovjet overheersing heeft overleefd. Het is nu tevens ingericht als museum waarbij enorm veel (bizarre) beelden en maskers tentoongesteld zijn.

Een van de acht tempels op het Choijin Lama tempelcomplex
Het contrast tussen oud en nieuw is enorm
Winterpaleis

Het Winterpaleis van Bogd Khaan is nog grootser dan de eerder genoemde tempel. We mogen van binnen niet fotograferen, maar we kunnen jullie verzekeren dat het mooi is. We zien de diverse vertrekken van de Bhogd Khaan en hoe deze werden gebruikt. Ook hier is weer een tentoonstelling van diverse kunststukken uit de 19e en begin 20e eeuw (waaronder ook een bizarre verzameling opgezette dieren). Het contrast tussen oud en nieuw is ook hier erg groot. Het principe ‘beschermd stadsgezicht’ kennen ze hier duidelijk niet te zien aan het aantal hoge en lelijke flats die rondom deze twee oude locaties zijn gebouwd. 

Toegang tot de voorzijde van het Winterpaleis complex
Voorportaal voor het tempelcomplex van het Winterpaleis
Dineren in Mongolië = méér vlees

Mongolen zijn dol op vlees en zijn er trots op

  dat al hun vee vrij rondloopt. Hoogste tijd dus om dit te proberen. We dineren op aanraden van Tripadvisor (toch onze beste vriend op reis) bij Modern Nomads. Hier bestellen wij gestoomde (vlees)hapjes en een grillschotel met veel vlees en groente, geserveerd met huisgemaakt ‘flatbread’. Het smaakt top! We realiseren ons direct ook dat het de rest van onze tocht door Mongolië hoogstwaarschijnlijk minder zal zijn. Een kleine sfeerimpressie van ons ‘laatste avondmaal’:  De volgende dag begint onze Tour door Centraal Mongolië en de Gobi woestijn, waar we zullen slapen in traditionele Ger-tenten, door de Gobi woestijn zullen touren, waar we zullen paard- en kameelrijden en ongetwijfeld met een ervaring rijker weer terugkomen in Ulan Bator.

  B&E

  Advertentie

  4 gedachten over “24 Uur in Ulan Bator”

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  %d bloggers liken dit: