Irkutsk

We komen (uiteraard stipt op tijd) aan met trein. Het lokale agentschap wacht ons op met de tickets voor het vervolg (5 dagen later). Na wat tips en het wegwijs maken richting de tramhalte komen wij na 15 minuten tram en 10 minuten lopen aan bij onze slaapplaats voor een nacht. Van de buitenkant hadden we niet verwacht dat we van binnen echt een heel relaxt plekkie aantreffen. Leuk allemaal zo’n hip interieur, maar eerst DOUCHEN (dat dit zeer welkom en nodig is na 4,5 dag zonder hoeven we er eigenlijk niet bij te vermelden)!

Irkutsk in een halve dag

Helemaal opgefrist lunchen we eerst bij een Belgische bakker om de hoek (BBB, is ook de naam van het naastgelegen (Belgische) restaurant). Ook alweer een leuk hip tentje om te zien.

Tijd voor een rondje door het stadje, het weer is tenslotte prima en we kunnen na al dat stilzitten wel wat beweging gebruiken.

We ontdekken een grote markt waar iedereen hetzelfde lijkt te verkopen (komkommers, tomaten, druiven, kersen, appels en bananen). Halverwege naast de markt is de ingang voor de naastgelegen markthal; een enorm gebouw met twee verdiepingen en een ogenschijnlijk eindeloze gangpaden. Foodie heaven! Helaas voor Eef hebben we niet echt iets nodig dus blijft het bij sfeerproeven.

We zetten onze wandeling voort richting 130 Viertel. Dit is een soort horecakwartier met een aangelegen winkelcentrum. Op weg hiernaartoe valt het op hoe schoon de straten zijn (net als in Moskou) en hoe mooi onderhouden veel van de gebouwen zijn (ook dit was in het centrum van Moskou het geval). 130 Viertel is een soort promenade met restaurantjes en barretjes. De gebouwen ogen nieuw, maar in de lokale klassieke stijl gebouwd. Heel sfeervol. We vleien neer op een terrasje voor we uiteindelijk gaan eten bij Rassolnik. Dit restaurantje stond als aanrader op Tripadvisor (toch onze beste vriend op reis). Het interieur is fantastisch: jaren 50 meubilair en in plaats van muziek een communistische zwart-wit film op een antieke tv. Nu zou alles na vier dagen trein lekker smaken, maar het eten hier was echt heerlijk. We proberen zoveel mogelijk Russische & lokaal Siberische hapjes: gezouten Omul (deze vis zwemt alleen in het Baikal meer), vers gemaakte augurken (zijn ze hier dol op), gestoomde hapjes met vlees erin (doet een beetje denken aan Dimsum), Geitenstoofpotje met boekweit en – misschien niet typische Russisch maar wel heel welkom – voor allebei een extra bord groente van ca. 300 gram (kostte 4 euro extra -daar kunnen we het thuis nog niet voor inkopen). Dat was dus genieten geblazen.

De grappige entree van het restaurantje

Voldaan lopen we op de terugweg een blokje om, rond het centrum van de stad. Het weer is prachtig en de sfeer in de stad goed. Met een groene lijn is een toeristische wandelroute aangegeven langs allerlei bezienswaardigheden. We zien monumenten, oude gebouwen, kathedralen en de zonsondergang bij de rivier.

Zonsondergang aan de rivier

Na een stadswandeling van een uur ploffen we moe maar voldaan op ons ruime bed en proberen niet meer mee te willen deinen op het ritme van de trein die er nu niet meer is.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: